Het bedrijf
-
De activiteiten van Les Bonbons de Grand-Mère zien het daglicht in 1895 in Luik, onder de metalen gewelven van de Grand-Bazar op de Place Saint-Lambert.
Daar sloeg de jonge verkoopster Jeanne haar plakken gearomatiseerd suiker kapot met een hamer, net als een ervaren mijnwerker die bijzonder handig, veilig en nauwkeurig het kostbare erts ontgon: de opalen snoepjes in de regenboogkleuren waren geboren.
Daarbij prees ze de heerlijke smaak en de versterkende eigenschappen van haar snoepgoed met luide stem aan om klanten aan te trekken. De verpakking bestond toen uit kleine kegelvormige zakjes van dagbladpapier die de jonge verkoopster in een oogwenk realiseerde en voor enkele centiemen verkocht.
-
Van de jaren 60 tot 80 werd de activiteit van het kleine familiebedrijf voortgezet door Maria, haar kleindochter, die zich een plaatsje toe-eigende onder de roltrap van hetzelfde winkelcentrum. Zij ging daarbij onvermoeibaar op dezelfde manier te werk zoals haar moeder en grootmoeder het haar hadden geleerd. Noch de productie van het snoepgoed, noch de techniek om de plakken in kleine stukjes genot te breken, hadden in die hele periode enige wijziging ondergaan. De kandijsnoepjes met de vele smaken (Luikse viooltjes, krieken, kaneel en steranijs) hebben de inwoners van Luik zo decennialang het nodige genot verschaft.
Bij de sluiting van het winkelcentrum, begin de jaren 80, moest de kleine onderneming op zoek naar andere manieren om haar activiteit te kunnen voortzetten. Zo onder andere op regionale markten en ambachtelijke beurzen, waar de verkoopster haar traditionele producten op verbluffende wijze aan nieuwsgierige wandelaars wist te verkopen.
Meer dan een eeuw lang zijn Jeanne en haar nakomelingen erin geslaagd om een familiegeschiedenis te laten voortduren, een geschiedenis waarin de liefde voor het ambachtelijke snoepje werd gecombineerd met de ambitie om dit te delen met klanten die op zoek zijn naar authenticiteit en herinneringen uit hun kindertijd.
Het bedrijf, dat in 2019 door Céline Léonard en Christophe Mausen werd overgenomen, streeft er ook vandaag de dag nog naar om deze traditie voort te zetten, en biedt dan ook dezelfde kandijsnoepjes aan, met natuurlijke kleurstoffen, maar zonder dierlijke stoffen en allergenen.
Het snoepgoed wordt verkocht op bepaalde ambachtelijke markten, in gespecialiseerde winkels, in grootwarenhuizen, online en ook via bedrijven en merken die op zoek zijn naar een universeel gewaardeerd en goedkoop geschenk met een interessante bewaartermijn (2 jaar).